Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας

Διαβεβαιώσεις στην ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου χωρίς ρήξεις και θα επιδιώξει μια κοινά συμφωνημένη και αμοιβαία επωφελή λύση για τη διευθέτηση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας, που στερεί πόρους απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πρόσφερε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.

Εμφάνισε την εναλλαγή στην αστική διαχείριση σαν δείγμα μιας Ευρώπης που τάχα αλλάζει, ενώ από τις δηλώσεις του στα Προπύλαια απουσίασε κάθε αναφορά στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τους, πέραν της σκόπιμα γενικής και αόριστης ότι τα μνημόνια τα ακυρώνει η ετυμηγορία του λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο σαν εντολή επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας με προσπάθεια υποταγής του λαού, κάνοντας λόγο για «εθνική αναγέννηση και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής».

Ισχυρίστηκε ότι ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ και των ολιγαρχών, την ίδια στιγμή που έκλεινε το μάτι στο κεφάλαιο, λέγοντας «θέλω να διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα απ' τον κύκλο υπερχρέωσης, για να επιστρέψει η Ευρώπη στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή». Προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, δικές της προτάσεις για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το χρέος».

Προτείνετε το άρθρο σε .....