Τρίτη 7 Ιουλίου 2015


Δύο προγράμματα - μνημόνια, ένα βραχυπρόθεσμο για τις άμεσες δανειακές ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι φαίνεται ότι είναι το πώς, με ποιους όρους και σε ποιο βαθμό θα αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις και πληροφορίες, το μίνι-μνημόνιο θα είναι για λίγους μήνες και η συμφωνία επ' αυτού επείγει.
Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - μνημόνιο, η κυβέρνηση επαναφέρει το αίτημά της για διετές πρόγραμμα - μνημόνιο με δάνεια σχεδόν 30 δισ. ευρώ.
Το αίτημα αυτό δεν συζητήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης λόγω της πολιτικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.
Λίγο πριν τις 8 το βράδυ άρχισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με τους ηγέτες των χωρών - μελών να αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις.
Συζητά η κυβέρνηση τα δύο προγράμματα - μνημόνια
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι στο τραπέζι είναι δύο μνημόνια, το μίνι και το μεγάλο. Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», «στην τετραμερή (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) συζητήθηκε ο "οδικός χάρτης" προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα» και «η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν "ακούμε" και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η "μεγάλη βιώσιμη συμφωνία"...».
Επίσης αναφέρει ότι «ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το "κοινό έδαφος" για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών».

Προτείνετε το άρθρο σε .....