Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του επίσημου αιτήματος Τσίπρα για νέο διετές δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άρα και για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου), χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η συμπληρωματική επιστολή του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, για να πέσουν εντελώς οι μάσκες...
Τι λέει σε αυτήν την επιστολή ο Αλ. Τσίπρας; Λέει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ«είναι έτοιμη να αποδεχτεί» την τελευταία πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (με ημερομηνία 26/6/2015), «ως μέρος μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος και της νέας δανειακής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την οποία υπεβλήθη αίτημα στις 30 Ιούνη 2015». Προσθέτει μόνο μερικές «τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινίσεις», οι οποίες, όπως θα δούμε παρακάτω και όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους αφορούν μόνο στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου τάχα να βρεθούν «ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους»...
***
Για να δούμε όμως... Τι έλεγε γι' αυτήν την τελευταία πρόταση των «εταίρων» η συγκυβέρνηση μόλις πριν από λίγες μέρες; Σε χαρακτηριστικό non paper που κυκλοφόρησε την Κυριακή 28/6 το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι μεταξύ αυτής και της προηγούμενης πρότασης των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ (αυτής δηλαδή που θέτει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής), «η μόνη διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», ενώ υπογράμμιζε ότι περιλαμβάνει «δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα»!
Δηλαδή; Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, η κυβέρνηση καλεί το λαό να πει «όχι» στην πρόταση των «εταίρων», που η ίδια όμως δηλώνει επισήμως ότι είναι «έτοιμη να αποδεχτεί», με 2-3 τροποποιήσεις στα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της!Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι και οι δύο «επιλογές» που δίνουν στο λαό, τόσο το «ναι» στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, όσο και το «όχι» της κυβέρνησης, καταλήγουν αυτομάτως στον ίδιο κουβά, στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που παζαρεύουν κυβέρνηση και «εταίροι», για λογαριασμό του κεφαλαίου...
***
Το ότι οι προτάσεις της συγκυβέρνησης και των «θεσμών» της τρόικας, σε ό,τι αφορά το σκέλος των νέων αντιλαϊκών μέτρων, έχουν «μηδαμινές διαφορές» είναι γνωστό. Το παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι (η εν λόγω διατύπωση ανήκει στον Αλ. Τσίπρα), ενώ η αντιλαϊκή τους σύγκλιση αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον πίνακα που δημοσίευσε προχτές ο «Ριζοσπάστης».
Πλέον, όμως, με τις τελευταίες επίσημες επιστολές του Αλ. Τσίπρα, ακόμα και οι «μηδαμινές διαφορές» βαίνουν προς πλήρη εξάλειψη... Μια συγκριτική ματιά στην τελευταία πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, στα «μέτρα φιλοσοφίας ΔΝΤ» που εντόπιζε σε αυτήν το σχετικό non paper της συγκυβέρνησης και στην τελευταία επιστολή Τσίπρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές...
Με βάση τις «τροποποιήσεις» που περιλαμβάνονται στην επιστολή Τσίπρα, η κυβέρνηση:
- Αποδέχεται τον αντιλαϊκό στόχο για πρόσθετα έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τον ΦΠΑ, την αύξηση κατά 10% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (από 13% στο 23%), το συντελεστή 23% στην εστίαση κ.ο.κ. Ζητά μόνο τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που φυσικά θα επιβαρυνθούν και αυτά από όλα τα παραπάνω...
- Αποδέχεται την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο diesel, φόρος εισοδήματος) και ζητά μόνο αυτή να γίνει έως το τέλος του 2017.
- Αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019, ζητώντας μόνο να μην υπάρξουν άμεσες ενέργειες στο ανώτερο 20% των δικαιούχων.
- Αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (που χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων ασφαλιστικά ταμεία), ζητώντας μόνο να ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
- Ζητά το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις να νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015. Ταυτόχρονα όμως αποδέχεται την πρόταση των «εταίρων», ότι «οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο θα υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με τους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ», καθώς και ότι στις σχετικές συζητήσεις στη βάση των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ, θα περιληφθεί και η «αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τιςομαδικές απολύσεις».
- Αποδέχεται την εφαρμογή των περιβόητων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ για τις παραπέρα απελευθερώσεις κλάδων κλπ., ζητώντας μόνο να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις τους για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και την Κυριακή αργία.
-- Αποδέχεται την «πλήρη εφαρμογή» του μνημονιακού νόμου του 2010 για το Ασφαλιστικόκαι ζητά μόνο την «αναστολή» (όχι την κατάργηση) της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μέχρι να θεσπιστεί η νέα νομοθετική «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.
- Αποδέχεται τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς), ζητώντας μόνο το κράτος να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον ΑΔΜΗΕ.
***
Την ίδια στιγμή, άλλες πτυχές της πρότασης ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, που δηλώνει «έτοιμη να αποδεχτεί» και για τις οποίες δεν διατυπώνει ...καμία «διευκρίνιση», μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Την αύξηση των εισφορών Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% και 0% αντίστοιχα στο 6% (έναντι 5% στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης), τοπάγωμα των συντάξεων έως το 2021, τη μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ στις καταθέσεις, τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ κ.ά.
Ταυτόχρονα, προς απάλειψη βαίνουν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και η έκτακτη φορολόγηση επιχειρήσεων με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, αφού κανένα από τα δύο μέτρα δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση των «θεσμών» της τρόικας που αποδέχεται η κυβέρνηση.
Κι όλα αυτά, βέβαια, προστίθενται σε αυτά που ήδη ταυτίζονταν οι προτάσεις κυβέρνησης και ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (πρωτογενή πλεονάσματα 1%, 2% και 3% το 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα, «εξοικονόμηση» 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, αύξηση του «πέναλτι» για τις πρόωρες συντάξεις, συμπίεση «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο, διαμόρφωση κατώτατου μισθού με το «μνημονιακό» νόμο 4172/2013, διατήρηση ΕΝΦΙΑ και «εισφοράς αλληλεγγύης», ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών, αυτόματος «κόφτης» δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων κ.ά.), αλλά και στην αποδοχή όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και με τα προηγούμενα μνημόνια.
***
Πολύ περισσότερο, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν «μέρος» και όχι το σύνολο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» για το νέο δάνειο που ζητά η κυβέρνηση από τον ESM, αφού πλέον δεν μιλάμε για την ολοκλήρωση του προηγούμενου μνημονίου, αλλά για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης - νέου μνημονίου διετούς διάρκειας!
Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι στην πραγματικότητα η πρόταση της κυβέρνησης και η πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ αποτελούν ένα και το αυτό κείμενο, στο οποίο οι δύο πλευρές γράφουν και σβήνουν, ανεβάζοντας κάθε φορά ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων.
Επιβεβαιώνεται ότι τόσο την ερχόμενη Κυριακή όσο και μετά από αυτήν, το μόνο γνήσιο ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια είναι η πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη ενάντια σε όλες τις προτάσεις - κυβέρνησης και «εταίρων» - που πτωχεύουν το λαό, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.