Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015



«Ο Τσίπρας έδωσε ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις» γράφει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχεδόν αδύνατο έργο στους επόμενους τέσσερις μήνες: να χτίσει ξανά την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές διατηρώντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του, αφού έδωσε ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις, από τις οποίες πρέπει τώρα να απεγκλωβιστεί», σχολιάζει σε άρθρο του στο ιστολόγιό του ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

Ο Dixon μιλάει για τα τέσσερα στάδια της «κωλοτούμπας», με πρώτο το αίτημα του Γιάννη Βαρουφάκη για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δεσμεύοντας τη νέα κυβέρνηση να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή να προχωρήσει σε μονομερή μέτρα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μια νέα συμφωνία.

Η «κωλοτούμπα» θα απαιτήσει τρία ακόμη στάδια: Πρώτον οι θεσμοί, γνωστοί μέχρι σήμερα ως τρόικα, είναι πιθανό θα απαιτήσουν περισσότερες παραχωρήσεις για να μην καταρρεύσει η Αθήνα τον επόμενο μήνα. Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω στις προεκλογικές του υποσχέσεις μέχρι το τέλος Απριλίου, όταν θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη η λίστα που υπέβαλε την προηγούμενη Δευτέρα. 

Στη συνέχεια, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters, θα γίνει προφανές ότι μεγάλο μέρος της «δημιουργικής ασάφειας» την οποία επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης, θα έχει διευκρινιστεί προς όφελος των πιστωτών. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να πετύχει τον σκοπό του για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% φέτος από τον προηγούμενο στόχο 3%. 

Αλλά δεδομένου ότι η οικονομία έχει πληγεί από τις πολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους δύο μήνες, η επίτευξη ακόμη και αυτού, θα απαιτήσει σφίξιμο της ζώνης.

Τέλος, «ο Τσίπρας θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ουσιαστικά νέο μνημόνιο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μπορεί να καταφέρει να το αποκαλεί συμβόλαιο ή συμφωνία. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, "εάν μοιάζει με πάπια και περπατάει σαν πάπια, τότε πρέπει να είναι πάπια" ("if it walks like a duck and quacks like a duck, it is a duck"), λέει ο Dixon.

Newsbest

Προτείνετε το άρθρο σε .....