Καμιά συναίνεση από το λαό
Καθώς πλησιάζει η συμφωνία για το νέο μνημόνιο, πυκνώνουν οι παραινέσεις να υπάρξει «συναίνεση».
Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο πρόεδρος της ΝΔ κηρύσσει το τέλος των ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στα κόμματα και προκαλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, ισχυρίζεται: «Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική».
Αντίστοιχα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κι αυτή ότι χρειάζεται «ευρύτερη πολιτική συνεννόηση για ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη βημάτων για το επόμενο διάστημα».
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, διαπιστώνει ότι το να βρίσκονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί και να ενισχύουν τη διαπραγμάτευση, είναι πολύ σημαντικό.
Τέλος, οι μεγαλύτερες εργοδοτικές ενώσεις, σε κοινή τους δήλωση τον Ιούλη, καλούσαν σε επίσπευση της συμφωνίας και δήλωναν έτοιμες «να στηρίξουν και να συμμετάσχουν έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για να σταθεί όρθια η χώρα μέσα στην Ευρωζώνη (...) με εθνική ομοψυχία».
Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοτική συνδικαλιστική πλειοψηφία και βέβαια το κεφάλαιο αυτοπροσώπως συγκροτούν ένα αμιγές μέτωπο ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού.
Τι επιδιώκουν όλοι αυτοί; Να συναινέσει και ο λαός στις νέες ανατροπές και να πειστεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την αντιλαϊκή, που όλοι μαζί στηρίζουν.
Ποια είναι αυτή; Να ολοκληρωθεί άμεσα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, με ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.
Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM; Πρώτα απ' όλα, τη συνέχιση της εφαρμογής όλων των προηγούμενων μνημονίων και τη δέσμευση ότι τα αντιλαϊκά τους μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας.
Δεύτερον, περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που σωρεύονται στα προηγούμενα και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.
Τρίτον, στο νέο μνημόνιο, όπως και στα προηγούμενα, περιγράφεται ο «οδικός χάρτης» για την εφαρμογή κατευθύνσεων που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, για παραπέρα αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα, που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Τέταρτον, η συμφωνία περιλαμβάνει το Ταμείο στο οποίο θα δοθούν τομείς οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να βρουν επενδυτική διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια.
Επομένως, συναίνεση του λαού στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κομμάτων - κεφαλαίου και εργοδοτικής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας σημαίνει συναίνεση σε μια νέα συμφωνία που βαθαίνει τη χρεοκοπία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Σημαίνει αποδοχή και χειροτέρευση της χαμοζωής, κύρια για τις νεότερες γενιές, επιδείνωση των όρων που βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και αντίστροφα βελτίωση των όρων ανάκαμψης της κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Συναίνεση σημαίνει να υπογράψει ο λαός την καταδίκη του. Αν τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, τα χειρότερα είναι μπροστά του και ταυτόχρονα κινδυνεύει να χάσει κι άλλον πολύτιμο χρόνο.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι οργάνωση και δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει, ενίσχυση του ταξικού πόλου μέσα στο κίνημα, που παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να ψηφίσουν ακόμα και μέσα στη βδομάδα το νέο μνημόνιο και τους πρώτους εφαρμοστικούς, πρέπει να συναντήσει μεγάλη αντίδραση και αντίσταση από τους εργαζόμενους και το λαό.
Αυτό το στόχο υπηρετεί η κινητοποίηση στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ, τη μέρα που η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Η μαζικότητα και η επιτυχία της θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.