Παρασκευή 3 Απριλίου 2015


Συμφωνία επί της νέας λίστας μέτρων που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές και πληρωμή του ΔΝΤ προβλέπουν υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ συνεχίζονται οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο και οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να γίνει διήμερη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 8 και 9 Απρίλη, ενώ στις 9 Απρίλη η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ.

«Θα υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση» εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο «Βήμα FM» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να πάρουμε λεφτά πριν από το Πάσχα, μπορεί κάποια λεφτά να τα πάρουμε μετά το Πάσχα». Για τη ρευστότητα και την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, ανέφερε ότι «τα χρήματα δεν τελειώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες τις εσωτερικές που έχουμε και τις δανειακές. Γι' αυτό κάνουμε και τη "γέφυρα". Πιστεύω δε θα έχουμε αυτό το δίλημμα για το αν θα πληρωθούν πρώτα μισθοί και συντάξεις και μετά οι δανειακές υποχρεώσεις. Θα πληρώσουμε και τις συντάξεις και το ΔΝΤ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ανάφερε πως «επιδίωξή μας είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε για τις 9 Απρίλη».

Κυβερνητική ενόχληση για Spiegel

Την ίδια ώρα, το «Spiegel» μετέδιδε ότι το ΔΝΤ ανακαλεί προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα, διότι θεωρεί ότι προς το παρόν δεν προχωρούν τις συνομιλίες. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ αναφέρει: «Θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα των Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες», προσθέτοντας ότι «το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ».

Για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από διαφορετικές προσεγγίσεις στο οικονομικό επιτελείο. Φαίνεται πως έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς να μην εισέρχονται σε λεπτομέρειες. Σε σημερινές δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στο «Star Channel», αναφέρθηκε στην αλλαγή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την αναμόρφωση των υφισταμένων αντικειμενικών αξιών, δίχως περισσότερες εξηγήσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Ασκήσεις για Grexit στην Κύπρο

Επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πως έγιναν ασκήσεις επί χάρτου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Grexit.

Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται ή μελετά κάποια μέτρα για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του Ευρώ, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού ανάφερε ότι θέλει να πιστεύει πως δε θα υπάρξει ένας τέτοιος κίνδυνος, πρόσθεσε «αλλά επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει "του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", θέλω να σας βεβαιώσω ότι έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».
Εκτίμησε, μάλιστα, πως «δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος επιρροής της κυπριακής οικονομίας πλέον και για τον ελάχιστο που υπάρχει, έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Προτείνετε το άρθρο σε .....