«Ψήνονται» τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα
Τρόπους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ενίσχυση των κρατικών εσόδων αναζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της.
Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται ανήσυχο για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που λήγουν το Μάρτη και για τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλη και τον Αύγουστο, αλλά και για την κάλυψη των υποχρεώσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό.
Τα προβλήματα ρευστότητας φέρνουν σε πρώτο πλάνο την κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, που ως συνήθως θα «ντυθεί» με το μανδύα της πάταξης της φοροδιαφυγής.
«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη» δήλωσε στο «Βήμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά συζητάει και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στα Ταμεία.
«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στο «Mega». Επίσης ανέφερε πως αν υπάρξει πρόβλημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, θα ζητηθεί μια μικρή παράταση. «Αν έως το τέλος του μήνα (Μαρτίου) έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν - δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν», είπε.
Οι εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων είναι η εκπλήρωση όλων των όρων. Παράλληλα, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο μόλις λήξει το υπάρχον πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεσιν αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, όταν κρίνει ότι «έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Εκτός από το χρηματοδοτικό «κενό» (αφορά τις δανειακές ανάγκες του κράτους), στο προσκήνιο επανέρχεται και το δημοσιονομικό «κενό» (η διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού). Την Πέμπτη υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτίμησαν ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ για το 2015, από 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε προεκλογικά η τρόικα.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανασκεύασε αυτές τις διαρροές, λέγοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί με ομαλό τρόπο. Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει υστέρηση εσόδων, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές δημιουργεί ασφαλές πεδίο σταθερότητας». Προτείνετε το άρθρο σε .....