Θα
προσπαθήσουμε να βρούμε το στίγμα της
νέας κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου,
αναλύοντας τις προγραμματικές
δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Ξεκινώντας
δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο
πρωθυπουργός "ξέχασε" πάρα πολύ
γρήγορα τα περί σκισίματος του Μνημονίου
και των εφαρμοστικών νόμων και ακύρωσής
τους με ένα νόμο και ένα άρθρο...
Αλλά
ας τα πάρουμε όλα με την σειρά:
- Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για τη διαπραγμάτευση, αναφερόμενος μόνο σε γενικά στοιχεία της, και επιχείρησε να "χαϊδέψει αυτιά", ικανοποιώντας το εγχώριο ακροατήριο και να δεσμευτεί (όσο αυτό είναι δυνατό...) ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν στο ακέραιο. Είναι, όμως, αυτό εφικτό; Όλα εξαρτώνται από την απάντηση των Ευρωπαίων στο ελληνικό αίτημα για "πρόγραμμα-γέφυρα", στο οποίο επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Η διάθεση των εταίρων είναι, προς ώρας, ξεκάθαρη: απορρίπτει το αίτημα και ωθεί την ελληνική πλευρά προς την υιοθέτηση μιας νέας τεχνικής παράτασης του Μνημονίου, πέραν του τέλους Φεβρουαρίου - πράγμα το οποίο δεν θέλει να ακούει η κυβέρνηση. Οπότε; Είναι η σύγκρουση αναπόφευκτη; Η απάντηση ίσως κρύβεται στην αποστροφή του πρωθυπουργού κατά την οποία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δημιούργησε "ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, χωρίς άνεση χρόνου". Στην ουσία, "ο κ. Τσίπρας με αυτό εννοεί ότι θα αποδεχθεί παράταση με κάποιο τρόπο της επιτήρησης, χωρίς Μνημόνιο και τρόικα και έτσι θα υπάρξει συμβιβασμός και 'ενδιάμεση' συμφωνία".
«Ενημερώθηκα ότι
αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η
εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος
και κατόπιν ελληνικής επιμονής
προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης
Φεβρουαρίου». «Φρόντισαν, πρόσθεσε, για
την αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου
οι ίδιοι να δικαιωθούν», «αυτό που
ξέχασαν, όμως, να λογαριάσουν» είναι
ότι «υπάρχει κι ένας σημαντικός
παράγοντας. Ο λαϊκός παράγοντας. Ο
ελληνικός λαός και οι ευρωπαϊκοί λαοί,
που δεν θα το επιτρέψουν», δείχνοντας
ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης
είναι ο εγκλωβισμός του λαού κάτω από
ξένες σημαίες για τα συμφέροντά του.
«Ήδη οι πολίτες στην Ελλάδα και σε
άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κινητοποιηθεί,
παίρνουν πρωτοβουλίες συμπαράστασης
και αλληλεγγύης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Όσον
αφορά τις υπόλοιπες προγραμματικές
δηλώσεις, ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε:
- «Προχωράμε λοιπόν άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα: Των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ». Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι και κανένα ανατρεπτικό μέτρο, αφού «η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται ήδη από τον τρέχον προϋπολογισμό για το 2015».
- «Προωθούμε άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια», δηλαδή η αξιολόγηση είναι εδώ αλλά με άλλη μέθοδο.
- Πάταξη διαφθοράς, διαπλοκής, φοροδιαφυγής, χωρίς βέβαια να θίγονται στο ελάχιστο τα προνόμια του κεφαλαίου. Η «δράση» της κυβέρνησης ενάντια της διαπλοκής θα είναι η επιβράβευση της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή «καλών» μονοπωλίων, με την επαναξέταση της λίστας Λαγκάρντ, των προμηθειών και συμβάσεων του Δημοσίου κ.ά.
- «Θεσπίζουμε αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ».
- «Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων».
- «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015», όμως αντικαθίσταται από άλλο «Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας»; Κάλεσε τους εργαζόμενους να πληρώσουν κανονικά τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014.
- «Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας». Χωρίς να γίνεται ούτε κουβέντα για ξήλωμα του αντεργατικού πλέγματος των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
- «Άμεσα ξεκινά το ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας, ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας». Με λίγα λόγια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
- «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει στην υλοποίηση πλουραλιστικών οικονομικών δράσεων στο χώρο της Ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των επικοινωνιών».
- «Κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, στα πλαίσια πάντα των ευρωπαϊκών κανόνων. Ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα, όπως άλλωστε ζητούν και οι Γάλλοι και Ιταλοί εταίροι μας».
- «Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης». «Δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα»;
- Όσο για το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε την «ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων». «Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», όμως δεν ανέφερε τι θα γίνει μετά... Και «ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Η
άποψή μας:
Πρόκειται για μια
υπέροχη, καταπληκτική αστική κυβέρνηση,
αυτή που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο
στη χώρα μας. Κυβέρνηση που θα “απαλύνει”
ως έναν βαθμό την
επίθεση που δέχτηκαν τα φτωχά λαϊκά
στρώματα τα τελευταία χρόνια, χωρίς
κόστος στις επιχειρήσεις και στο ντόπιο
κεφάλαιο. Που δέχεται το “δημόσιο”
χρέος το οποίο και
θα ξεπληρώσει (με όποια συμφωνία γίνει
αποδεκτή απ' τους εταίρους), που
θα μοιράσει ψίχουλα στους απόλυτα
εξαθλιωμένους χωρίς να τους βγάζει απ'
την εξαθλίωση, που θα αντικαταστήσει
τον ΕΝΦΙΑ με άλλον φόρο, που “δεν θα
ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία” αλλά
θα την δώσει για αξιοποίηση στην ιδιωτική
πρωτοβουλία (σ'
αυτήν θα στηριχθεί άλλωστε όπως δήλωσε
σε όλους τους τόνους).
Η
δική σας άποψη ποια είναι; Θα περιμένετε,
θα δώσετε ανοχή, θα ξαναπεράσετε την
ίδια ιστορία με αυτή του ΠΑΣΟΚ του 80';
Ή
θα παλέψετε γι' αυτό που δικαιωματικά
σας και μας ανήκει όπως:
- Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ, τώρα .
- Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
- Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων, στις Ενώσεις Προσώπων.
- Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
- Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο των ΟΤΑ. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου και επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
- Να καταργηθεί τώρα το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο (Ν. 4024).
- Να καταργηθεί και όχι να αντικατασταθεί, ο νόμος 4250/2014 για την αξιολόγηση.
- Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
- "Όχι" στην απελευθέρωση του ωραρίου. "Όχι" στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
- Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες - επικουρικές και εφάπαξ).
- Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
- Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
- Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ.
- Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
- Επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.
- Άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
- Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
- Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
- Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο.
- Διαγραφή των χρεών από τόκους.
- Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
- Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ.
- Επανασύσταση ή σύσταση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, χωρίς βλαπτική μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων.
- Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
- Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθεί και όχι να αντικατασταθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
- Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.
- Κατάργηση του ανατοκισμού όλων των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας.
- Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού. Να καταργηθούν οι φόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
- Ανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
- Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία. Να παρθεί πίσω το χαράτσι των 25 ευρώ για τα νοσήλια, να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων, το 1 ευρώ στη συνταγογράφηση.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας, με αντίστοιχες υποδομές, κρατικό σώμα Γιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών.
- Όχι στα σφαγεία των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπήρων. Ανεξάρτητα από ποσοστό αναπηρίας, πλήρη κάλυψη σε φάρμακα, περίθαλψη, τεχνικά βοηθήματα από το κράτος και επίδομα ανεργίας σε όλους άνεργους ανάπηρους.
- Δωρεάν προγεννητικός έλεγχος για όλα τα ζευγάρια. Ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για την προστασία της μητρότητας.
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
- Διεύρυνση του δικτύου δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων.
- Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.
- Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
- Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ.
- Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.